Usein kysyttyä

Keräsimme tänne usein kysyttyjä kysymyksiä koskien Stadin Ankkuria sekä ryhmärakennuttamista. Jos et löytänyt vastausta kysymykseesi tai jokin muu asia mietityttää ota rohkeasti yhteyttä!

  • Se on sekä rakennusaikaista yhteistyötä että asumisen aikaista yhteistoimintaa.Tavoitteemme on sujuva arki ja viihtyisä kotitalo.

    A. Yhteisöllisyydestä on hyötyä: Rakennutamme edullisemmin ilman välikäsiä ja saamme tarpeitamme vastaavan talon. Teemme yhdessä hankintoja sekä rakennusaikana että sen jälkeen.

    B. Yhteisöllisyydestä on iloa: Yhteiset tilat kutsuvat kohtaamaan ja tekemään yhdessä – niin paljon kuin itse haluat. Yhteisissä tiloissa on kaikki tarvittava kuten iso olohuone keittiöineen, vierashuone, kattoterassi ja viherhuone, saunaosastot, takkahuone ja talopesula.

    C. Ennen taloon muuttamista laadimme yhdessä yhteiset pelisäännöt.

  • A. Asuntojen neliöhinta vaihtelee ja siihen vaikuttavat kerros, ilmansuunta sekä ylimääräiset toiminnot (esim. ylimääräinen WC tai parveke).

    B. Olemme teettäneet ammattilaisilla arvion kustannuksista, mutta se tarkentuu, kun urakkasopimus on hyväksytty. Tämänhetkisen arvion mukaan keskimääräinen neliöhinta oli noin 7000 euroa.

    C. Ankkurissa on paljon yhteisiä tiloja. Niiden osuus on myös jyvitetty asuntojen neliöhintoihin. Tilojen yhteiskäyttö on kuitenkin edullisempaa, kuin se, että kaikki varustaisivat omat asuntonsa vastaavilla neliöillä ja toiminnoilla.

    D. Muistathan, että kaikki hinnat ovat tässä vaiheessa arvioita – hinnat tarkentuvat kun tehdään urakkasopimus ja ihan lopullisesti ne tiedetään, kun talo on valmis.

  • A. Mitä nopeammin varaat asunnon, sitä paremmin pääset vielä vaikuttamaan oman asuntosi ratkaisuihin.

    B. Rakennuslupa on jo saatu, joten kaikki suuret linjat on lyöty lukkoon. Huoneiston sisäseiniä voi kuitenkin useimmiten muuttaa.

    C. Joitakin asuntoja voi myös yhdistää: toisessa kerroksessa asunnot 5+6, kolmannessa kerroksessa 11+12 ja kuudennessa kerroksessa asunnot 23+24. Näistä yhdistelmistä on myös luonnokset olemassa. 

    D. Keittiöihin, wc- ja pesutiloihin sekä muidenkin tilojen materiaaleihin olemme valinneet etukäteen muutamia vaihtoehtoja. Niistä tehdään valintaluettelo, josta jokainen voi valita haluamansa.

    E. Jos asukas toivoo esimerkiksi pintamateriaaleihin tai koneisiin muita ratkaisuja kuin valintaluettelossa olevat, hän voi sopia niistä erikseen ja vastaa silloin syntyvistä ylimääräisistä kustannuksista.

  • A. Hankkeen aloituksen ajankohta riippuu siitä, kuinka nopeasti kaikki asunnot tulevat varatuiksi.

    B. Kun kaikki 28 asuntoa on varattu, voimme perustaa asunto-osakeyhtiön. Arviomme mukaan talo on muuttovalmis yhtiön perustamisesta kahden vuoden päästä – todennäköisesti vuonna 2027.

    C. Rakennusluvan saamisen jälkeen rakentaminen tulee aloittaa 3 vuoden sisällä. Siihen voi myös saada lisäaikaa. Rakennuslupa on voimassa 5 vuotta. Myös siihen saa hakemalla lisäaikaa.

    D. Hankkeen etenemistä haittaa tällä hetkellä ennen kaikkea koko asuntomarkkinoilla vallitseva jumitilanne.

  • A. Nyt mukaan tuleva uusi asunnon varaaja maksaa kertyneistä suunnittelukustannuksista sen verran, kun muutkin osakkaat ovat maksaneet. Viimeisimmät maksut (maaliskuu 2025 mennessä) huomioon ottaen summa on noin 400 euroa per neliö. Tällöin kaikki merkittävät suunnittelukustannukset onkin maksettu. Näköpiirissä on kuitenkin joitakin pienempiä maksuosuuksia, jotka liittyvät mm. markkinointiin ja projektin hallintoon ja johtamiseen.

    B. Uusi varaaja maksaa 7 vrk varauksen tekemisestä 100 euroa / neliö. Loppusumma on maksettava neljän viikon kuluessa.

    C. Merkittävämpiä maksuja alkaa tulla sitten, kun pääsemme rakentamaan. Niitä tulee samassa rytmissä, kun rakentaminen etenee. Maksujen alustavan suunnitelman mukaan ennen urakkasopimuksen allekirjoitusta tulisi maksettavaksi 10 % ja töiden aloittamisen yhteydessä 20 %.

    D. Laskelmat lähtevät siitä, että pankki rahoittaa 50 % rakennuskustannuksista, kun hankkeen valmiusaste on n. 50 %.

  • A. Hoitovastike noin 11 euroa neliöltä sisältäen tontin vuokran.

    B. Asuntokohtaisista rahoitusvastikkeista on olemassa arvio, lisäksi tulee vesimaksuennakko (15,5 e/henkilö). Vedestä maksetaan kuitenkin kulutuksen mukaan.

    C. Autopaikkojen hallintaa valmistellaan siltä pohjalta, että sekä paikan merkitseminen osakkeena että sen vuokraaminen olisivat mahdollisia.

  • A. Lunastamismahdollisuus on viiden vuoden aikana talon valmistumista alkaen. Siitä päättää aikanaan yhtiökokous.

    B. Jos ja kun yhtiö on lunastanut tontin, osakas päättää, hoitaako oman osuutensa tontista vastikkeen yhteydessä vai maksaako sen kerralla pois. Asiasta päättää aikanaan yhtiökokous.

  • A. Huoneistoissa on kaapistot ja vaatehuoneet riippuen asunnon koosta.

    B. Lisäksi talossa on erilliset huoneistokohtaiset varastot.

    C. Harrastevälinevarastot, polkupyörille omansa ja lastenvaunuille.

  • Asukkaat muotoilevat yhdessä pelisäännöt sekä niitä ohjaavat arvot.

  • A. Ennen osakeyhtiön perustamista asukaskokous tekee päätökset, eli me kaikki yhdessä! Tulevat osakkaat muodostavat keskenään asukaskokouksen, jossa tulevilla osakkailla on yksi ääni asuntoa kohden.

    B. Ennen asunto-osakeyhtiön perustamista Stadiin ry toimii hankkeessa oikeushenkilönä eli vastuullisena sopimuksista ja mm. pankkitilistä.

    C. Asunto-yhtiön perustamisen jälkeen sen asioista päättää yhtiökokous.

    D. Yhteisöasumisen muista yhteisistä asioista päättää Ankkurin asukaskokous myös yhtiön perustamisen jälkeen. Asukaskokouksessa jokaisella asukkaalla on yksi ääni. Päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä kaikkien mielipiteitä kuullen. Asukaskokous valitsee keskuudestaan johtoryhmän, jonka toimikausi on yksi vuosi.

    E. Päätöksentekoa on tarkemmin kuvattu asukassopimuksessa.

  • A. Ankkuriin tulee autohalli, jossa on 16 paikkaa autoille. Joitakin paikkoja on vielä vapaana.

    B. Jokaiseen paikkaan tulee vähintään valmius sähköiselle lataukselle. Valmistelemme päätöstä siitä, että kaikkiin tulisi mahdollisuus lataukseen jo rakennusvaiheessa.

    C. Autopaikkojen hallintaa valmistellaan siltä pohjalta, että sekä paikan ostaminen osakkeena että sen vuokraaminen olisivat mahdollisia.

  • A. Stadiin ry on perustettu 2015 yhteisöllisen ryhmärakennuttamisen edistämiseksi Helsingissä. Yhdistys on avoin erilaisille ryhmärakennuttamisen muodoille ja uudet jäsenet voivat lähteä toteuttamaan omia rakennuttamissuunnitelmiaan yhdistyksen suojassa.

    B. Jäsenyys on edellytys sille, että voi varata Ankkurista asunnon. Yhdistyksessä on vain henkilöjäseniä. Yhdistyksen hallitus hyväksyy uudet jäsenet. Liittymismaksu on 10 euroa ja vuosittaisen jäsenmaksun suuruuden päättää yhdistyskokous (15 e nyt)

    C. Sintti, yhdistyksen ensimmäisen rakennuttajaryhmän kerrostalo, on valmistunut Verkkosaareen 2020.

Tulevat tapahtumat

  • Stadin Ankkurin etäesittely 29.4. klo 18

    Järjestämme Stadin Ankkurin etäesittelyn Teamsissa.

  • Kirjallisuuskeskustelu Oodissa 3.5. klo 14

    Minna Lindgrenin Soteorpo (Teos 2024) -romaanin innoittama keskustelu

    Millaisilla ratkaisuilla voisi elää hyvää elämää vielä vanhanakin? Haastattelijana Salla Korpela ja keskustelussa mukana  Stadiin ry:n asiantuntija Päivi Sihvola.

    Stadin Ankkuri -hankkeen edustajia tavattavissa.